17.06.2021

Кръжокът на люблинските българисти: 1982-2020

Благодарим на всички сътрудници и симпатизанти през годините!

През януари 2021 г. Научният кръжок на студентите българисти в Университет "Мария Кюри-Склодовска" в Люблин преустанови своето съществуване.

Времената се менят, а с тях и форматите, в които студентите провеждат своите дейности. Посрещайки новите предизвикателства, люблинските българисти оценяват, че поддържането на кръжок е неефективно в съвременната епоха. Съществуват множество други форми за организиране както на научни, така и на културни срещи и проекти.

През 38-те години, в които Кръжокът е функционирал, българистиката в Люблин преживя бурен развой от лекторат през обособена специалност в рамките на славистиката, като специалност балканистика и като специализация в рамките на специалност Туризъм и отдих (във Факултета по науки за земята и пространствена география).

Поднасяме най-дълбока благодарност към всички членове и симпатизанти на Кръжока, както и към преподавателите, поддържали неговата дейност.

Вярваме в достойното бъдеще на люблинската българистика. Неразделна част от нейното минало остава студентският кръжок, просъществувал близо четири десетилетия.

Сайтът на Кръжока ще пръдължи да действа като архив.

Brak komentarzy:

Abonament blog - WIADOMOŚCI

KOLO NAUKOWE STUDENTÓW BULGARYSTÓW