20.04.2012

Български великденски традиции - репортаж

На Светла сряда, 18 април, от 18.00 в енорийския център към Православната катедрала Преображение Господне в Люблин се проведе студентска среща под наслов Великденски традиции в България. Срещата бе организирана от представители на Научния кръжок на студентите българисти в UMCS. Радостно е, че освен слависти от UMCS, на срещата присъстваха и студенти от Полша и Украйна, учещи в различни вузове в Люблин.

В самото начало гостите бяха приветствани много радушно от домакина на събитието – Люблински и Хелмски архиепископ Авел, който поздрави присъстващите за техния интерес към взаимното опознаване на славянските култури и особено подчерта приноса на средновековна България за появата и разцвета на славянската писменост и цивилизация.
 
След взаимен поздрав с възкресния тропар Христос воскресе представители на Научния кръжок на българистите изнесоха мултимедийни презентации: първокурсничката Юлия Усаченко запозна гостите с Лазаровден и лазарските обичаи в българските земи; Катерина Недоводиева (II курс) представи обредния цикъл на Цветница, а абсолвентката Катажина Игначук – празника на празниците Великден.
 
Презентациите бяха съпровождани от спонтанните въпроси и коментари на о. Анджей Конахович и гостите небългаристи. По такъв начин презентациите неусетно преминаха в жива дискусия върху празничните традиции в България и съпоставката им с обредните практики в другите славянски страни. На свой ред дискусията неусетно премина в неформален разговор, за чиято продължителност голяма вина имат вкусните полски и украински кулинарни изделия, предложени от домакините.

Сърдечно благодарим на архиепископ Авел за топлото посрещане, на отец Анджей – за живото участие в дискусията и на всички колеги, които проявиха интерес към българските празнични обичаи.

Brak komentarzy:

Abonament blog - WIADOMOŚCI

KOLO NAUKOWE STUDENTÓW BULGARYSTÓW