29.01.2019

Spotkanie świąteczno-noworoczne kół naukowych IFS

Bułgaryści wyróźnieni

На 23 януари 2019 г. се състоя Празничната вечер на научните кръжоци, действащи в Института по славянска филология на УМЦС.
 
Главната част от програмата включваше презентации на тема Магията на празниците и надпяване със славянски песни.

Участваха кръжоците на русистите, украинистите, българистите, както и група студенти, изучаващи беларуски език.


Научният кръжок на българистите се прояви с презентация на тема Баницата - щастие, скрито в ястие (Banica – szczęście ukryte w kawałku ciasta), изнесена от Марта Сулек и Калина Сотиров. С атрактивно изложение и професионален подход двете българистки представиха чара на българския обичай, свързан с баницата с късмети.

В музикалната част от вечерта хор Българистка под ръководството на д-р Димка Савова изпълни две песни: незабравимата Шаро и първият сняг и фолклорната Рипни, Калинке. Хорът бе представен от Анна Саламатов, Евелина Ханска, Елвира Палуда, Мария Суйка и Марта Сулек.

Заслужава да се подчертае добрата организация и високото качество на българистичния сегмент в програмата, за който принос имат всички споменати студенти, както и диригентът на хора д-р Савова.

За своя принос Научният кръжок на българистите бе награден с диплома от ръководството на Института по славянска филология.




Brak komentarzy:

Abonament blog - WIADOMOŚCI

KOLO NAUKOWE STUDENTÓW BULGARYSTÓW