10.01.2019

Święto studenta bułgarskiego 2018

Традиционен студентски купон 2018

На 11 декември 2018 г. в зала 24Б се състоя традиционната зимна среща на студентите от Научния кръжок на българистите.

По установения обичай, срещата обединяваше три повода: коледните празници, настъпващата Нова година, както и Студенският празник 8 декември, който се чества и от люблинските българисти-балканисти.


Празничната атмосфера бе съпроводена от преподавателите проф. Петър Сотиров, д-р Камен Рикев и д-р Димка Савова, както и от специалните гости - студенти по програма Еразъм+ от три различни държави.

Кръжокът на българистите бе почетен от абсолвенти на специалността балканистика - Артур Туровски (сега докторант в Католическия университет), Евелина Ханска (готова за работа на Балканите), Агнешка Хмельовец (магистърска програма по когнитивистика).

Антония, Джузепе и Атилио от Университета в Салерно представиха аспекти от съвременния студентски живот в Салерно и неговите околности. Съчетанието от исторически забележителности и местна кухня показа близостта между южноиталианската и балканската душевност и културно съзнание.

Франческа изложи любопитни факти и символи в ежедневието на днешните албанци. Нейната презентация приближи люблинските българисти към загадъчния дух на албанската култура.

Гостуващите полонистки от Софийския университет Мануела Бичкиджиева и Мариана Антонова привлякоха вниманието със собствен поглед върху Несебър и Сливен. Обилен снимков и видеоматериал, както и съвети към членовете на Кръжока за най-стойностните места за посещение оживиха атмосферата в залата.

Купонът продължи с музика, песни и почерпка като доказателство на различните култури и общностния дух на младите хора, събрани в Люблин от учението и страстта към опознаване на другия.

Д-р Савова с Мариана, Мануела, Джузепе, Атилио и Антония.

Марта и Елвира бяха сред главните организатори на срещата.


Проф. Сотиров открива събитието.

Презентациите събуждат апетита за студентски стажове, пътувания и приключения.



Антония, Атилио и Джузепе с пояснения за своя роден край.


В памет на полско-българско-албанско-италианската студентска дружба.


Brak komentarzy:

Abonament blog - WIADOMOŚCI

KOLO NAUKOWE STUDENTÓW BULGARYSTÓW