21.04.2008

ИСТОРИЯ НА НАУЧНИЯ КРЪЖОК НА СТУДЕНТИТЕ БЪЛГАРИСТИ

pol
Popik 
Юстина Попик

 


Кръжокът на българистите в университета „Мария Кюри-Склодовска” има вече 26-годишна история. Създаден е през 1982 г. и първоначално в работата му участват студенти полонисти, русицисти и археолози, които слушат и курса по български език. За дейността на кръжока по това време отговарят магистър Elżbieta Juśkiewicz и лекторът по български език Рачо Чавдаров. На сбирките се дискутират въпроси от областта на литературата, езика и фолклора на България.

На 27.04.1983 г. катедра Славянска филология при университета „Мария Кюри-Склодовска” се обръща към Факултетния съвет на Факултета по хуманитарни науки с молба за регистриране на кръжока. На 25.05.1983 г. членовете на Съвета изразяват съгласие. На 31 май ръководителят на катедрата по Славянско езикознание се обръща към Ректора на университета с молба за утвърждаване съществуването на Кръжока, като се позовава на решението на Факултетния съвет от 25 май.

Създатели на кръжока са:

1. Małgorzata Traczyńska
2. Marta Domańska
3. Alina Gardian
4. Halina Smyk
5. Jolanta Resztak

Още на 10.12 същата година се състои научна среща по проблемите на българо-полските научни и културни връзки.

През 1987/1988 e създаден кръжок към университетското Дружество за полско-българска дружба. Председател e доц. Стефан Вархол. Техните събрания имат научно-информационен характер. Сред основните задачи на Кръжока по това време са:

  • Обучаващи събрания на Кръжока - свързвани с езика, литературата, фолклора и културата на България;
  • Сътрудничество с университетското Дружество за Полско-българска дружба, провеждане на общи събрания, академични срещи, отбелязване на български празници;
  • Интензивно изучаване на езика.

През 1988 г. в университета „Мария Кюри-Склодовска” гостува доц. Лили Лашкова от СУ „Св. Климент Охридски”, а през 1990 се провежда научен симпозиум „Българистиката вчера и днес”. Много важно за студентите българисти е, че на 15.01.1990 г. се заявява молба за създаване на самостоятелна българистична катедра.

По това време Кръжокът се развива все по-интензивно, всяка година се случват все повече събития и изяви. През 1996 г. госпожа Мариола Мостовска получава награда от Министъра на културата на Република България. Организирана е изложба на картини на деца от Плевен, свързвана с Коледа. През същата година се провежда и научна среща, свързвана с Празника на пролетта, в която участва и Пълномощният министър на културата при Посолството на Република България в Полша проф. Елка Константинова, консулът по въпросите на културата при Българския културен институт госпожа Красимира Андонова и директорът на Института по Славянска филология проф. Ян Орловски.

Следващите години са наситени с научни срещи, изложби, събрания на Кръжока, свързани с важни български празници. През 1997 г. се състои Тържествена научна сесия по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година научният Кръжок на българистите провежда и квалификации за общополска българистична олимпиада. Сред важните събития е и студентската конференция „Човекът в сферата на влияние на чуждата култура”, състояла се между 7 и 19 декември 1998 г.

1999 година изобилства с много интересни събития. Научният кръжок получи покана от Българското посолство във Варшава и Българския културен институт за Авторската вечер на проф. Боян Биолчев – декан на Факултета по Славянски Филологии на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”. През месеците април – май 1999 г. в Академичния център за култура „Chatka Żaka” бе проведена изложбата „България - импресии.

Студентите от кръжока бяха поканени да присъстват на редица научни събития. Получихме покана от Студентския съвет на Ополския университет за участие в конференцията Културна традиция на Западните и Южните Славяни (6-7 май 1999г.), както и покана за научен лагер, организиран като част от Седмицата на славистиката от Факултета по Славянска филология на Университета „Николай Коперник” в Торун (19-20 май 1999 г.). През тази година студентите (Elżbieta Bieleń, Iwona Osmolińska i Radosław Kasztelan) участваха в Студентската езикова школа в Поронин (25-28 ноември 1999 г.).

През 2000 година в месеците от януари до май бяха прожектирани редица български филми на български език, сред тях: „Бъди щастлива Анна!”, „Аспарух”, „Покръстването”, „Една жена на 33”. Освен това на 18.05.2000 Научният кръжок организира рецитаторски конкурс за българска поезия. През 2001 година Magdalena Kałuża и Elżbieta Bieleń изкараха двумесечен научен стаж в катедрата по Българска Литература в Шуменския Университет „Епископ Константин Пресравски”. Възможността да пътуват до България (вече за 6 път) имаха и студентите, които участваха в Лятната Езикова Практика в Обзор под ръководството на д-р Цанко Цанев, както и в София под ръководството на д-р Нина Гагова.

През зимата на същата година в Люблин се състоя концерт на българския музикант Теодосий Спасов, в който взеха участие членовете на кръжока. През този период Научният кръжок установи контакт с Katarzyna Oleszko, танцьорка от краковския ансамбъл Słowianki, която дойде в Люблин за презентация на български танци. Проведе се също презентация на литературното списание Tygiel, посветено на българската култура и литература. Презентацията беше направена от гостите от Лодз, организатори и преводачи на списанието: д-р Георги Минчев, Aleksandra Michałowska и Maja Nowicka. През този семестър 3-и наши студентки от III курс на руска филология Patrycja Wawrzecka, Marlena Piżuk и Elżbieta Mickiewicz работеха върху езиковедски теми под ръководство на проф. Петър Сотиров и д-р Нина Гагова. Техните проекти получиха одобрение и бяха финансирани от Министерството на образованието за двумесечен стаж в България.

Поредните си успехи Кръжока постига в годините 2001/2003. Както всяка година бяха провеждани постоянни мероприятия, организирани от кръжока, като срещата за Деня на славянската култура на 24 май, в която участваше г-жа Силвия Борисова – Първи секретар на Българското посолство в Полша.

На 7.12.2002г. в рамките на празненствата по случай 50-та годишнина от създаването на Факултета по хуманитарни науки на УМЦС, се проведе презентация на българска музика и народни танци (хоро), както и концерт на групата Sarakina, която изпълнява авторска музика, базирана на балкански музикални мотиви. Освен това на 8-10 май се състоя научната конференция Kultury dalekie i bliskie, организирана от Студентския кръжок на културолозите от УМЦС, на която бяха представени народни танци и песни, както и направленията в българската музика.

Преломна за историята на Кръжока може да се посочи 2004 година, когато се появява специалността Славистика с основен профил български език. Заедно с това се увеличава и броят на студентите – любители на културата, езика и историята на България. През зимата (декември) на 2004 г. по време на срещата, посветена на Деня на студентите в България, новите студенти бяха приобщени към кръга на българистите. През април 2005 г. се състоя презентация на българските празници от пролетния цикъл. През тази година за първи път в нея участваха студенти от кръжока на българистите, русистите и украинистите. Студентите подготвиха материали за следните обичаи: мартеници, сирница, Тодорова неделя, кукери, Благовещение и Лазаруване. През втората половина на юли 2005 г. беше организиран 10 поред Летен научен лагер в Обзор (участници в него бяха 10 студенти от Славянска и Руска филология). През август 2005 студентките от I курс славистика: Magdalena Białas и Ewelina Nowakowska участваха в Летния семинар по български език и култура в София. През семестъра на 2005/2006 година нашият Кръжок наброяваше 41 членове, с ръководител мгр. Katarzyna Kaczor. Освен традиционно организираните срещи, на 11.05.2006 членовете на Кръжока – петима студенти, представиха рефератите си, написани под ръководството на проф. Петър Сотиров и д-р Цанко Цанев, на научната конференция, посветена на Св. Св. Кирил и Методий в Бяла Подляска.

През същата година започват и първите семестриални пътувания до България по програмата Сократ-Еразъм. През тази година възможност за обучение в България получиха 12 души, през 2007 година това число се увеличи до 18 души.

От 2006 г. ръководството на Научния кръжок на студентите-българисти пое д-р Mariola Mostowska.

През 2007 г. нашите студенти посетиха лекциите в Люблин и Бяла Подляска на две известни българистки д-р Bалентина Бонджолова от университета във Велико Търново през април на 2007 година и доц. д-р Ваня Кръстанова от Филиала на ПУ в Смолян през май 2007. Същата година студентките на Научния кръжок Katarzyna Strzępowicz и Anna Lichosyt представиха рефератите си на конференцията в Бяла Подляска, посветена на Св. Св. Кирил и Методий (11.05.2007). Ha 12.04.2007 кръжокът, благодарение на помощта на д-р Aлбена Bачева, организира Вечер на съвременната българска поезия, както и среща с известния поет Кръстьо Пастухов. По време на срещата се проведе и промоция на неговия последен сборник с поезия, студентките Justyna Popik и Anna Pyrkosz представиха няколко стихотворения заедно с направения превод на тези стихове на полски език. С помощта на д-р Aлбена Bачева беше започнато сътрудничество с електронното списание LiterNet.

Голям успех беше създаването на интернет страницата на Кръжока (с голямата подкрепа на г-н Николай Папучиев).

Много активни бяха членовете на кръжока и през 2008 година.

На 11 януари беше открита фото-изложбата „Моето смешно лято”, която стана възможна благодарение на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Към най-големите успехи на Кръжока през тази година можем да отнесем срещата с представителите на Посолството на Република България в Полша – Директор на Българския културен институт Михаела Тодорова и III секретар на Посолството на Република България в Полша Емил Миланов. Като подарък от нашите гости получихме много ценни книжни материали: речници, албуми, пътеводители. Благодарение на г-жа Михаела Тодорова, която предаде на председателката на кръжока Justyna Popik документалния филм „Левски пред съда на портата и на историята ”, на 15 март 2008 година се проведе презентация на гореспоменатия филм, който е базиран на най-новите факти свързани с несправедливия съд и неоснователната присъда на националния герой на България Васил Левски.

На 6.05.2008 г. с помощта на скайп-мост беше проведена среща с един от съвремените български писатели Емануил Видински, който по това време се намираше в Бон (Германия). Същия месец (27-29.05.2008) две студентки от III курс на Славистиката Katarzyna Korzeniowska и Anastazja Raznatowska участваха в Общополския преводачески уъркшоп, организиран от Университета „Николай Коперник” в Торун. На 15.05.2008 г. беше открита изложбата Кирилицата новата азбука в Европейския съюз, съпроводена от научна конференция, посветена на Св. Св. Кирил и Методий в Бяла Подляска. Също така в периода от април до юни бяха прожектирани българските художествени филми Писмо до Америка и Мила от Марс на български език. Студентите от Кръжока усърдно работеха върху преводи на най-нова българска литература и подготовката за нейното публикуване.

Краят на годината беше белязан от успехите на студентката от III курс Agata Mazur, която участва в Международната Студентска Научна Конференция Stereotypy i Słowiańszczyzna, организерана в Лодз на 20-21.11.2008 г. и представи преводи на избрани стихотворения на съвременния поет Кръстьо Пастухов по време на поетичната вечер в Българския културен институт.

2 komentarze:

Unknown pisze...

Поздравления за чудесния блог! За пръв път имам честта да видя писмена реч на такова високо ниво (бихте засрамили и университетски преподаватели) от чуждестранни студенти по българистика. Намирам за изключително интересно това повече хора в България да знаят за полските студенти българисти и ще се радвам да чета повече теми на български език тук. Не е лошо да поставите и специален етикет на статиите, които са написани на български, така че незнаещите полски да се ориентират по-лесно.
Поздравления още веднъж!

SLAWISTYKA UMCS pisze...

Здравейте, г-жо Ненова!
Много се радваме, че сте отделила време и енергия за нашия все още прохождащ блог. Висока оценка ни давате, благодарим Ви, надяваме се наистина да Ви е харесало това, което се намира на страниците на SLAWISTYKA.
Приехме предложението Ви за етикети, които да посочват езика на публикацията - всички статии с етикет BG са на български език, с PL са на полски, а BG_PL - двуезични. Благодарим Ви, че ни обълрнахте внимание. Можем да Ви поздравим с ДОБРЕ ДОШЛА в екипа ни!:-)
По принцип, идеята е блогът да бъде двуезичен - всяка статия да има превод и на другия език. Работим по тази идея - в някои статии има флаг - например ВОДА (на български) - при кликване върху полското флагче отпраща към WODA - превода на полски.
Поздрави на Вас и на далечна Атина!

Abonament blog - WIADOMOŚCI

KOLO NAUKOWE STUDENTÓW BULGARYSTÓW